PRAAG TIP 1: PRAAGSE BURCHT

Eén van de meest in het oog springende bezienswaardigheden van Praag is de ‘Pražský hrad’. De Praagse Burcht is dan ook prachtig en het burchtgebied eromheen geldt als de grootste van de wereld. De burcht heeft een lange geschiedenis die al begint in de negende eeuw en binnen het complex zijn tal van bezienswaardigheden te bewonderen die een bezoek aan dit unieke bouwwerk het meer dan de moeite waard maken. Op deze pagina gaan we wat meer in op de geschiedenis van de oude burcht en behandelen we enkele van de mooiste trekpleisters die op de site te vinden zijn.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Praagse Burcht begint wat betreft permanente bewoning in het jaar 880 toen Bořivoj I uit het huis der Přemysliden intrede deed in de net voltooide, en in zijn opdracht gebouwde burcht. Het eerste ommuurde gebouw dat er te vinden was op deze plaats was echter de ‘kerk van de heilige Maria’ die dateerde uit de zevende eeuw. Van deze kerk zijn alleen nog wat ruïnes te vinden, want in de dertiende eeuw was de kerk vernietigd en daarna niet meer terug opgebouwd, zoals in de eeuwen daarvoor weleens vaker was gebeurd. Bij de opgravingen van de ruïnes van de kerk zijn nog wel sporen gevonden van tombes van leden van het geslacht Přemysliden.

In de dertiende eeuw werden onder koning Ottokar II van Bohemen de fortificaties uitgebreid en verbeterd. Zo werd het koninklijke paleis flink onder handen genomen zo dat het beter bestemd was voor een plek om te verblijven en ook om representatieve activiteiten te huisvesten. Weer een eeuw later was het Karel IV die het paleis liet herbouwen in een Gotische stijl die kenmerkend was voor de veertiende eeuw. In totaal heeft de bouw van de Gotische kerk op het domein zes eeuwen geduurd.

Ten tijde van de Hussietenoorlogen die tussen 1419 en 1434 woedden was het kasteel niet bewoond. Pas in 1485 was het koning Wladislaus II van Hongarije die begon aan de heropbouw van de burcht. Zo werden de indrukwekkende Vladislavhal aan het koninklijke paleis toegevoegd en werden er nieuwe torens gebouwd om het complex nog beter te kunnen verdedigen tegen de gevaren die van buiten het complex kwamen. In 1541 was er een vernietigende brand op de site waarbij grote delen van de Burcht werden verwoest. Onder het bewind van de Habsburgers werden er weer nieuwe gebouwen toegevoegd in de voor die tijd kenmerkende renaissancestijl.

Praagse Burcht

Eén van de historische gebeurtenissen die plaats vond op de plek waar de burcht staat was in 1618 tijdens de Tweede Praagse Defenestratie. Een groep protestantse edelen duwden toen een aantal katholieke vertegenwoordigers van koning Ferdinand II uit het raam van de burcht. De drie slachtoffers raakten zwaargewond toen zij uit het raam werden geduwd en naar beneden vielen. Erger was misschien wel dat hiermee de start werd ingeluid van de Boheemse opstand die op zijn beurt weer aan de wieg stond van de Dertigjarige Oorlog.
Wat betreft tot de geschiedenis van de burcht is de tweede helft van de achttiende eeuw een belangrijke periode geweest. Het was in deze periode dat de laatste grote verbouwingen en toevoegingen aan de burcht werden gedaan.

In 1918 werd het kasteel de residentie van de president van de Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek. Dit bleef zo tot 1939 en in de periode werd de Sint-Vitus Kathedraal voltooid en werden een aantal gebouwen nog gerenoveerd.

Op 15 maart 1939 was het Adolf Hitler die hier overnachtte toen Tsjechoslowakije officieel in handen viel van Nazi-Duitsland. Tijdens de bezetting van de Duitsers was de Burcht het hoofdkwartier van Reinhard Heydrich waar hij de leiding gaf over het Reichssicherheitshauptamt. Deze man stond bekend als één van de gruwelijkste nazi’s. Zo werd hij gezien als de architect van de holocaust en stond hij bekend als een meedogenloos persoon. Het was dan ook al in 1942 dat er een aanslag op hem werd gepleegd waarbij hij in eerste instantie zwaargewond raakte om een week later alsnog te sterven aan zijn verwondingen.

Na de bevrijding van Tsjechoslowakije werd hier vanaf 1948 het communistisch regime gehuisvest. Van hieruit regeerde deze partij tot de val van het ijzeren gordijn. Kort daarna werden Tsjechië en Slowakije aparte staten en werd hier sinds 1993 de president van de Tsjechische Republiek gehuisvest.

Praagse burcht

Sint-Vituskathedraal

Eén van de hoogtepunten qua bouwwerken die te bewonderen zijn op de terreinen van de burcht is de Sint-Vituskathedraal. Deze kerk is gewijd aan de heilige Vitus, zoals de naam ook al doet doorschemeren. Het was keizer Karel IV die in 1344 eigenhandig de eerste steen van deze kerk legde. De kathedraal kent een zeer lange geschiedenis wat betreft het moment van de eerste steen tot de uiteindelijke voltooiing. De eerste bouwheer die aan de kerk werkte was Matthieu d’Arras, die vooral verantwoordelijk is voor de stijlelementen in Franse gotiek. Toen hij in 1352 stierf was het de Duitser Peter Parler die werd aangesteld als hofarchitect die dan weer een deel van de kerk bouwde in de stijl van Duitse gotiek. Overigens zijn ook de Karelsbrug en de Týnkerk van zijn brein afkomstig. Zo zijn er na zijn dood in 1399 nog vele architecten aangesteld om de bouw van de kathedraal voort te zetten. Dit voltooiing liet bijna 600 jaar op zich wachten, toen deze werd gerealiseerd in 1929. Het laatste wapenfeit was het tweetorenfront die toen gereedkwam.

Je ziet dat men bij de totstandkoming van dit gebouw niet over één nacht ijs is gegaan en dat er dus ook vele verschillende bouwstijlen in de kathedraal te vinden zijn.
Het is dan ook alleen al om die reden een gebouw dat je zeker moet bezichtigen wanneer je de Praagse burcht bezoekt. Daarnaast zijn er ook in het gebouw tal van interessante bezienswaardigheden, zoals de tombe van de heilige koning Wenceslaus in het midden van de kerk. Deze praalgraf is door mozaïek die is ingelegd met edelstenen. De heilige Vitus zelf, naamgever van de Kathedraal, ligt hier ook begraven. Zijn overblijfselen liggen in een zilveren kist centraal in de kerk.

Sint-Vituskathedraal

Oude Koninklijke Paleis

Tijdens je bezoek aan de Praagse burcht mag je ook zeker niet de het ‘oude koninklijke paleis’ overslaan. Het starý královský palác is een plek met een aantal mooie bezienswaardigheden. Hier vind je bijvoorbeeld de Vladislavsky-zaal. Deze grote ridderzaal is genoemd naar Vladislav II van Bohemen en heeft een oppervlakte van 1178 vierkante meter. Samen met een hoogte van 13 meter is dit de grootste ridderzaal ter wereld. Zeker met de wetenschap dat hier vroeger riddertoernooien werden gehouden, maakt dat je deze zaal van het oude koninklijke paleis zeker moet bezoeken. Let ook op de ruitertrap die hier te vinden is. Deze trap werd speciaal aangelegd voor de ridders zodat zij te paard de zaal konden bereiken. Tegenwoordig kun je in de oude ridderzaal ook meer te weten over de burcht dankzij de permanente tentoonstelling die hier te vinden is.

Oude Koninklijke Paleis

Lobkowiczpaleis

Wat betreft het Lobkowiczpaleis kan er tijdens je bezoek aan Praag enige verwarring ontstaan. Er zijn namelijk twee paleizen die deze naam dragen in de Tsjechische hoofdstad. Het paleis dat op de terreinen van de Praagse Burcht is gesitueerd kent zijn oorsprong rond het jaar 1550 en het behoorde in eerste instantie toe tot Jaroslav von Pernstein. In 1623 werd het paleis voor het toen enorme bedrag van ongeveer 13.500 euro (omgerekend uiteraard) verkocht aan de familie Lobkowicz. Rond 1819 werden enkele vertrekken binnen het paleis beschikbaar gesteld voor de premier van Tsjecho-Slowakije. Deze ruimten werden gebruikt als kantoorruimte. In 1939 werd het paleis geconfisqueerd door het naziregime. Vervolgens kwam het direct na de oorlog weer in handen van de familie Lobkowicz om vervolgens in 1948 weer genationaliseerd te worden door het communistische regime dat het vanaf die tijd voor het zeggen kreeg. Na het vallen van he ijzeren gordijn heeft de familie nog tot 2002 geproduceerd tot ze het pand weer tot hun familiebezit mochten rekenen.

Tegenwoordig zit er een museum in het pand met werken van de enkele zeer bekende kunstenaars. Deze werken heeft de familie Lobkowicz door de eeuwen heen bi elkaar verzameld. Zo zijn er werken van onder meer Rubens, Pieter en Paul Bruegel, Canaletto en Velázquez. Naast schilderijen bestaat de collectie ook uit toegepaste kunst, zoals harnassen, porselein en Delfts aardewerk. De bibliotheek bestaat uit 65.000 objecten, waaronder partituren van Mozart en Beethoven.

Gouden Straatje

Aan de binnenzijde ter hoogte van de noordelijke muur van de Praagse burcht ligt het gouden straatje verscholen. De eerste keer dat de naam van deze straat wordt vermeld is was in de zestiende eeuw. Oorspronkelijk werden de elf huisjes van deze straat gebouwd om onderdak te bieden aan de kasteelwachten. Later werden er naast kasteelwachten ook andere kasteelbedienden ondergebracht in deze huisjes. Over de herkomst van de naam ‘gouden straatje’ doen twee theorieën de rondte. Eén uitleg gaat ervan uit dat deze naam afkomstig is van de goudsmeden die in dienst waren van de burcht die hier zouden hebben gewoond. Een ander theorie is dat keizer Rudolf II, die een fervent alchemist was, in deze straat pogingen zou hebben ondernomen om goud te creëren.

Eén van de redenen waarom vele toeristen dit straatje aandoen is het huis met nummer 22. Dit was de woning waar de beroemde schrijver Franz Kafka woonde. Een andere reden waarom bezoekers van de Praagse burcht deze straat aandoen is dat de huisjes kleurrijk zijn en tegenwoordig dienstdoen als souvenirwinkeltjes. Het straatje oogt zeer authentiek door de Boheemse uitstraling van de huisjes.

Gouden Straatje