PRAAG TIP 5: MALÁ STRANA

Letterlijk vertaald betekent Malá Strana ‘kleine zijde’. Dit is één van de oudste delen van de stad Praag en de wijk ligt voor het merendeel ook in het eerste district. De buurt is gesitueerd tussen de Praagse burcht en de Moldau. Aan de andere kant van de Moldau begint het gebied van de oude stad. Omdat Malá Strana zo’n oud gedeelte is van de stad Praag is, zijn er een aantal mooie bezienswaardigheden te bewonderen.

De geschiedenis van deze wijk begint met de komst van de Praagse burcht. Door de komst van de Burcht ontstond aan de andere kant van de rivier de ‘Kleine zijde’ die al snel uitgroeide tot een belangrijk gebied in de regio. Het werd door zijn gunstige ligging een centrum van internationale handel. In deze vroege geschiedenis had dit deel verschillende namen. De eerste verwijzing naar de huidige naam dateert uit de veertiende eeuw toen dit deel Civitas Minor Pragensis werd genoemd, wat zoveel betekende als ‘Kleine Praagse Stad. Een naam die al goed te herleiden is naar de huidige naam Malá Strana. De jaren daarop werd deze stad in de stad steeds meer uitgebreid, waaronder tijdens de regeerperiode van Karel IV. Na de grote branden uit 1503 en 1541 was het de lokale adel die zorgde voor genoeg fondsen dit prachtige deel van Praag weer op te bouwen.

Wallensteinpaleis

In het noorden van de wijk Malá Strana ligt het prachtige Wallensteinpaleis. Niet alleen het gebouw is erg mooi, ook de tuinen die tot het domein behoren mogen er zeker zijn. Het paleis werd gebouwd in opdracht van Albrecht von Wallenstein. Hiermee is ook meteen de naam van het paleis verklaard. Het werd gebouwd tussen 1624 en 1630. Het gebouw beschikt over een aantal prachtige ruimten waarbij de hoge zaal de mooiste genoemd mag worden. Op het plafond hier zie je de beeltenis van Wallenstein. Samen met de tuinen ligt dit paleis in een erg mooie setting en is het zeker de moeite van een bezoekje waard.

Wallensteinpaleis

Sint-Nicolaaskerk

Waar bij ons Sint-Nicolaas verworden is tot een diepgewortelde culturele uiting als onderdeel van een kinderfeest, is de kerk in Praag ter ere van de bisschop van Myra één van de drukst bezochte kerkgebouwen van de stad. Opvallend is vooral de 75 meter hoge koepel en ook staat ze bekend als één van de meest interessante barokke bezienswaardigheden van Europa. Na de ‘Dertigjarige Oorlog’ werd de stad Praag heropgebouwd en werd ook begonnen met de bouw van deze kerk. Naast dat koepel van buiten een aantrekkingskracht heeft, zijn de schilderingen aan de binnenzijde in van de koepel van ongekende schoonheid. Ook het fresco op het schip is prachtig. Het schilderwerk beslaat een oppervlakte van 1.500 vierkante meter en beeldt het leven van Sint-Nicolaas uit. Wellicht is een bezoek aan deze kerk zeer interessant in het kader van de discussie rond het sinterklaasfeest en de culturele oorsprong van Sint-Nicolaas. De kerk is in enkele jaren gebouwd en de eerste steen werd gelegd in 1703.

Hunger Wall

Een noemenswaardige muur is de Hunger Wall. Deze defensieve muur uit de middeleeuwen werd gebouwd door de Boheems koning en keizer Karel IV. Natuurlijk niet eigenhandig, maar hij gaf wel opdracht tot de bouw van deze verdedigingsmuur. Deze muur zag eruit zoals je verwacht bij een stadsmuur uit deze periode. De naam van de muur is te danken aan het feit dat er vele mensen uit de stad konden werken aan deze muur ten na een periode van grote honger.

Piss Sculpture

Waar we altijd denken dat Brussel en België, want er staat er ook één in Geraardsbergen, het alleenrecht hadden op een beeltenis van een pissen manfiguur, blijkt ook dat Praag in de Malá Strana een beeltenis heeft met twee pissende heren. Duidelijk wat groter dan de al vrij grote ‘manneke pis’. Tot op de dag van vandaag staan de twee heren tegen elkaar te zeiken. Nou ja; tegenover elkaar.

Piss Sculpture

Paleis Lobkowicz

De voormalige stadsresidentie van het geslacht ‘Lobkovitz’ is één van de mooiste paleizen in Praag. Zeker het aanzicht vanuit de tuin doet sprookjesachtig aan en brengt je terug naar tijden van decadente adel en ridders. Tegenwoordig zit in het paleis de Duitse ambassade. Ten tijde van het einde van de periode van het ijzeren gordijn zijn via deze ambassade veel DDR-burgers gevlucht naar West-Duitsland. Het paleis dat dateert uit 1707 was vanaf 1753 onderdeel van het vastgoedpakket van de familie Lobkowicz. Regelmatig werden er concerten gegeven door de grote componisten van die tijd. Zo ook onder meer door Ludwig van Beethoven.

In 1927 werd het paleis verkocht door de familie en kwam het in handen van Tsjecho-Slowakije. Toen diende het onder meer enkele jaren als ambassade van de Volksrepubliek China. In 1973 verbeterden de diplomatieke betrekkingen tussen Tsjecho-Slowakije en Bondsrepubliek Duitsland en mocht de BRD zijn ambassade hier vestigen, waar het tot de dag van vandaag nog altijd te vinden is. Bij je bezoek aan Malá Strana moet je zeker zorgen dat je ook langs dit mooie gebouw passeert.